Pochutnejte si na vynikajícím doma připraveném dezertu, který si můžete vychutnat v jakémkoliv ročním období. V létě na zahradě a v zimě doma u televize. Na jeho výrobu vám stačí pár surovin.
Na přípravu flambovaného ananasu budete potřebovat
- 1 velký ananas
- 100 g cukru třtina
- 100 g másla
- 1 velký pomeranč
- 250 g vanilkové zmrzliny
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g oříšků (mandle, vlašské)
- pár snítek čerstvé máty
Postup:
Ananas nejdříve oloupejte, pak ho nakrájejte na plátky a odstraňte z nich zdřevnatělou střední část. Do hrnce se silnějším dnem vsypte třtinový cukr a míchejte, dokud nezkaramelizuje. Přidejte k němu kousek másla a vymačkanou šťávu z jednoho celého pomeranče. Do směsi vložte plátky ananasu, přikryjte pokličkou vařte na mírném plameni, zhruba půl hodiny.
Na tomto zdravém a výborném dezertu je nejlepší právě kombinace teplého ananasu a omáčky se studenou zmrzlinou a šlehačkou.
Mezitím si ve vysoké nádobě vyšlehejte smetanu ke šlehání. Hotovou šlehačku dejte nachladit do lednice. Až ananas změkne, vytáhněte ho a vložte jeho plátky na talíř. Směs v hrnci promixujte tyčovým mixérem, vytvořte z ní takovou omáčku. Tou pak ananas polijte nebo ji nandejte na talíř vedle ovoce. Dozdobte snítkou máty, kopečkem vanilkové zmrzliny a kopečkem šlehačky. Dezert ještě zasypte vámi zvolenými oříšky. Ihned podávejte.