Na svíčkovou na smetaně pro 4 osoby si prosím připravte:
- 1 kg hovězí svíčkové
- 100 g špeku /slaniny
- 2 bílé cibule
- 3 mrkve
- 3 petržele
- 1/4 celeru
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 snítka tymiánu
- 2 bobkové listy
- špetka cukru
- špetka soli
- 3 lžíce octa
- 3 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- olej na orestování pečení
- brusinky a citron na ozdobu
- houskový knedlík k podávání
Svíčková na smetaně postup přípravy
- Na přípravu svíčkové omáčky se klasicky používá pravá svíčková z hovězího masa. Místo tohoto kusu masa ale můžete použít i jiné části. Například plec, roštěnec nebo zadní hovězí.
- Jako první maso prošpikujte. Špek nebo slaninu nakrájejte na tenké špalíčky a dejte je do mrazáku, ať se s nimi pak lépe pracuje. Následně vyřežte nožem zářezy do masa a do nich vložte špalíčky špeku. Celý kus masa můžete ještě převázat nití, aby vše lépe drželo.
- Následně maso ze všech stran prosolte a zprudka ho orestujte na oleji v hrnci v tlustým dnem. Po pár minutách maso vytáhněte a na výpeku z něj orestujte cibuli. Počkejte, než zesklovatí, poté k ní přidejte omytou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Opékejte do zlatova.
- Zeleninu pak zasypte cukrem. Cukr nechte zkaramelizovat. Přidejte také ocet, koření a vše nechte povařit, ať se chutě propojí. Koření do svíčkové dejte do látkového sáčku, ať se vám později z omáčky snáze vytahuje.
- Maso vložte zpět do směsi na omáčku. Vše podlijte vývarem a přeneste do pekáčku.
- Pečte na 180 stupňů cca 2 hodiny tak, aby vše změklo. Maso by mělo být vždy ponořené.
- Až bude vše dopečené, vytáhněte maso a nechte ho odpočívat ve druhém pekáčku v rozehřáté troubě.
- Ze směsi vytáhněte pytlíček s kořením a vše důkladně rozmixujte.
- Omáčku můžete ještě propasírovat přes sítko. Nakonec přilijte smetanu ke šlehání a omáčku ještě dochuťte dle vašich preferencí. Omáčku zahřejte na sporáku, ať je teplá.
- Maso pokrájejte na tenké plátky, přelijte ho omáčkou a ozdobte plátkem citronu a brusinkami. Citron můžete ještě zastříknout šlehačkou ve spreji. Svíčkovou podávejte s houskovým nebo s karlovarským knedlíkem a s vychlazeným pivem.