Levandulový sirup je skvělý způsob, jak přidat květinovou příchuť s nádechem sladkosti do různých nápojů. Jeho domácí výroba je snadná a levná a naplní vaši kuchyni svěží zahradní vůní. Levandulový sirup dodá aromatickou sladkost koktejlům, jako je levandulové martini, levandulový Sapphire Collins nebo levandulové martini s citronovou kapkou. Můžete si ho také kápnout do čaje nebo limonády, abyste získali květinový nádech, nebo ho jednoduše dolít sodovkou a připravit si domácí levandulovou limonádu.
Tento recept je stejně snadný jako jakýkoli jiný jednoduchý sirup. Stačí v hrnci ohřát vodu, levandulová poupata a cukr, nechat povařit a pak louhovat až do vychladnutí. Po naplnění do lahví vydrží v lednici několik týdnů. Stejný recept lze použít i k výrobě jiných bylinných sirupů.
Výroba levandulového jednoduchého sirupu byla velmi snadná a jeho chuť a vůně jsou úžasné. Použila jsem sušená levandulová poupata a výsledkem byla nahnědlá barva. Také po přecedění přes jemné sítko byl sirup stále trochu zakalený, takže jsem ho znovu přecedila přes několik tlouštěk sýrového plátna.
Složení
1 šálek vody
3 polévkové lžíce čerstvých nebo sušených květů levandule
2 šálky cukru
- Kroky k přípravě
Shromážděte ingredience. - Vodu a levanduli přiveďte v hrnci k varu.
- Snižte teplotu a vmíchejte cukr, dokud se zcela nerozpustí.
- Vařte asi 15 minut.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout a louhovat alespoň 1 hodinu nebo déle, dokud se vám chuť nebude líbit.
- Levanduli sceďte. Levandulový sirup přelijte do láhve a uchovávejte v chladničce.
- Sirup přimíchejte do svých oblíbených nápojů a vychutnejte si ho.
Tipy
- Podle tohoto receptu získáte něco málo přes 1 šálek. Pokud chcete vyrobit více, jednoduše zdvojnásobte nebo ztrojnásobte všechny ingredience
- Při výběru levandule používejte neotevřená a nerozkvetlá poupata. Pro dosažení nejlepších aromatických vlastností by poupata měla být zcela fialová, ale stále pevně zabalená.
Můžete také použít sušenou levanduli, kterou najdete ve většině obchodů s přírodními potravinami i na internetu. - Při nákupu hledejte kulinářskou levanduli. Ujistěte se, že domácí levandule nebyla postříkána pesticidy nebo jinými škodlivými chemikáliemi.
Varianty receptů
- Pokud dáváte přednost jiným druhům cukru, například palmovému nebo surovému cukru, použijte jiný cukr.
- Přidejte do tohoto sirupu rozmarýn; obě bylinky jsou dokonalými společníky a jejich kombinaci můžete použít do jakéhokoli nápoje, který vyžaduje jednu nebo druhou bylinku. Nebo použijte tento recept na přípravu rozmarýnového sirupu.
- Jako část sladidla lze použít med a připravit tak levandulový medový sirup. Ten dodá světlým květinám tmavší tón v pozadí a je ideální pro míchání do nápojů s whisky, rumem a dalšími tmavými destiláty. Pro přípravu sirupu použijte v receptu 1/2 šálku cukru a 1 šálek medu.
- Levanduli můžete vyměnit za jakoukoli jinou bylinu nebo kombinaci bylin. Velmi dobře funguje bazalka, heřmánek, černý bez, citronová tráva a máta a jednoduché sirupy jsou také fantastickým způsobem, jak uchovat řezané bylinky, které začínají ztrácet svou čerstvost.
Jak skladovat levandulový sirup
Levandulový sirup uchovávejte v chladničce v dobře uzavřené sklenici nebo vzduchotěsné nádobě asi dva týdny. Před použitím zkontrolujte, zda se nekazí.
Pro delší skladování uchovávejte levandulový sirup ve vzduchotěsné nádobě v mrazničce (pokud používáte skleněnou nádobu, ponechte dostatečný prostor pro roztažení). Vzhledem k poměru cukru se sirup úplně nezmrazí, ale vydrží dobrý několik měsíců.
Jaké je tajemství získání fialového levandulového sirupu?
Levandulový sirup většinou nemá fialovou barvu. U většiny druhů levandule bude mít ve skutečnosti zlatohnědou nebo jantarovou barvu, někdy s nádechem do zelena. Ať už se jedná o doma vypěstovanou nebo v obchodě zakoupenou kulinářskou levanduli, výsledná barva závisí na tom, jak čerstvá nebo suchá jsou poupata, a také na odrůdě rostliny. I u stejných rostlin se mohou vyskytnout meziroční rozdíly.
Obecně platí, že pokud necháte levanduli déle louhovat, získá sytější a intenzivnější barvu. Důležitějším faktorem je však chuť, proto ji sceďte, až dosáhne takové intenzity, jakou máte rádi. Pokud chcete mít sirup opravdu fialový, vmíchejte do vody nebo po vychladnutí sirupu dvě kapky červeného a jednu kapku modrého tekutého potravinářského barviva. Použitím trochy červené navíc získáte světle fialovou barvu levandule. (Fialové gelové potravinářské barvivo má tendenci vytvářet tmavě fialový – nebo téměř černý – sirup.)