Zpracované potraviny nejsou jen jídla z mikrovlnné trouby a hotová jídla.
Zpracované potraviny jsou všechny potraviny, které byly během přípravy nějakým způsobem upraveny.
Zpracování potravin může být základní:
- zmrazení
- konzervování
- pečení
- sušení
Ne všechny zpracované potraviny jsou nezdravé, ale některé zpracované potraviny mohou obsahovat vysoké množství soli, cukru a tuku.
Co se považuje za zpracované potraviny
Mezi běžné zpracované potraviny patří například:
- snídaňové cereálie
- sýr
- konzervovaná zelenina
- chléb
- slané občerstvení, jako jsou chipsy, párky, koláče a paštiky
- masné výrobky, jako je slanina, klobásy, šunka, salámy a paštiky
- jídla z mikrovlnné trouby nebo hotová jídla
- koláče a sušenky
- nápoje, například mléko nebo nealkoholické nápoje.
Ne všechny zpracované potraviny jsou špatnou volbou. Některé potraviny je třeba zpracovat, aby byly bezpečné, například mléko, které je třeba pasterizovat, aby se odstranily škodlivé bakterie.
Jiné potraviny je třeba zpracovat, aby byly vhodné k použití, například lisování semen k výrobě oleje.
Proč jsou některé zpracované potraviny méně zdravé
Přísady, jako je sůl, cukr a tuk, se někdy přidávají do zpracovaných potravin, aby se zvýšila jejich chuť a prodloužila jejich trvanlivost, nebo v některých případech proto, aby přispěly ke struktuře potraviny, jako je sůl v chlebu nebo cukr v koláčích.
Nákup zpracovaných potravin může vést k tomu, že lidé konzumují větší než doporučené množství cukru, soli a tuku, protože si nemusí být vědomi toho, kolik cukru, soli a tuku bylo do kupovaných a konzumovaných potravin přidáno.
Tyto potraviny mohou mít také vyšší obsah kalorií kvůli vysokému množství přidaného cukru nebo tuku. Zjistěte více informací o kaloriích.
Jak mohu jíst zpracované potraviny jako součást zdravé stravy
Množství soli, cukru a tuku ve zpracovaných potravinách nemůžete ovlivnit, ale máte kontrolu nad tím, co si vyberete ke koupi.
Čtení nutričních značek vám pomůže vybírat mezi zpracovanými výrobky a kontrolovat obsah tuku, soli a cukru.
Většina balených potravin má výživové údaje uvedeny na přední, zadní nebo boční straně obalu.
Pokud má zpracovaná potravina, kterou chcete koupit, nutriční etiketu, která používá barevné značení, často na ní najdete směs červené, žluté a zelené barvy.
Pokud se rozhodujete mezi podobnými výrobky, snažte se volit více zelené a jantarové barvy a méně červené, chcete-li si vybrat zdravěji.
Existují pokyny, které vám řeknou, zda má potravina vysoký nebo nízký obsah tuku, nasycených tuků, soli nebo cukru.
Tyto pokyny jsou určeny pro dospělé:
Celkový obsah tuku
Vysoký obsah: více než 17,5 g tuku na 100 g.
Nízký obsah: 3 g tuku nebo méně na 100 g.
Nasycené tuky
Vysoký obsah: více než 5 g nasycených tuků na 100 g.
Nízký: 1,5 g nebo méně nasycených tuků na 100 g
Cukry
Vysoký: více než 22,5 g celkových cukrů na 100 g
Nízký: 5 g nebo méně celkových cukrů na 100 g
Sůl
Vysoký: více než 1,5 g soli na 100 g (nebo 0,6 g sodíku)
Nízká: 0,3 g soli nebo méně na 100 g (nebo 0,1 g sodíku)
Pokud se snažíte omezit nasycené tuky, snažte se omezit množství potravin, které obsahují více než 5 g nasycených tuků na 100 g.