Zde je recept na tradiční italské tiramisu:
Suroviny:
- 6 žloutků
- 3/4 šálku cukru
- 2/3 šálku mléka
- 1 1/4 šálku mascarpone sýru
- 1 3/4 šálku silného espresso kávy, vychlazené
- 24 savoiardi piškotů (lze nahradit jinými sušenkami)
- 3 lžíce kakaa
Postup:
- V malé míse rozšlehejte žloutky s cukrem, dokud nevytvoříte světlý a nadýchaný krém.
- Přidejte mléko a vločte mascarpone sýr, dokud nevznikne hladká směs.
- Vložte silnou kávu do misky a nechte ji vychladnout.
- Vložte piškoty do kávy a nechte je nasát, ale ne dejte je do ní příliš dlouho, jinak se rozměknou.
- Na dno zapékací mísy dejte jednu vrstvu piškotů a poté nanesete vrstvu směsi z mascarpone.
- Opakujte vrstvy piškotů a směsi mascarpone, dokud nevyčerpáte všechny ingredience.
- Nechte v ledničce ztuhnout minimálně na 2 hodiny, nejlépe však na celou noc.
- Před podáváním posypte vrchol kakao.
Tento recept je dostatečný pro 8-10 porcí. Můžete také přidat trochu alkoholu (např. amaretto nebo rum) do směsi mascarpone, aby vám tiramisu dalo větší kouzlo. Dobrou chuť!