Téměř všechno ovoce a zelenina se započítávají do 5 A dne, takže je možná snazší, než si myslíte, získat doporučené denní množství.
Přehledně: co se počítá
- 80 g čerstvého, konzervovaného nebo mraženého ovoce a zeleniny se počítá jako 1 porce vašeho 5 A dne. Vybírejte konzervované ovoce a zeleninu v přírodní šťávě nebo vodě bez přidaného cukru a soli.
- 30 g sušeného ovoce (což odpovídá přibližně 80 g čerstvého ovoce) se počítá jako 1 porce 5 A Day. Sušené ovoce by se mělo jíst v době jídla, nikoli jako svačina mezi jídly, aby se snížilo riziko vzniku zubního kazu.
Některé porce se počítají pouze jednou za den:
- 150 ml ovocné šťávy, zeleninové šťávy nebo koktejlu. Omezte vypité množství na celkový objem 150 ml denně. Rozmačkáním ovoce a zeleniny do džusu a smoothie se uvolňují cukry, které obsahují a které mohou poškodit zuby. Džusy a smoothie by se měly konzumovat v době jídla, nikoli jako svačina mezi jídly, aby se snížilo riziko vzniku zubního kazu.
- 80 g fazolí a luštěnin. Ty se započítávají do 5 denních dávek pouze jednou, bez ohledu na to, kolik jich sníte. Je to proto, že ačkoli jsou dobrým zdrojem vlákniny, obsahují méně živin než ostatní ovoce a zelenina.
Různé druhy ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina nemusí být čerstvé, aby se počítaly jako porce. Nemusí se jíst ani samostatně: počítá se i tehdy, pokud je součástí jídla nebo pokrmu.
Ty se také započítávají do vašich 5 denních dávek:
- Mražené ovoce a zelenina.
- Ovoce a zelenina v konzervách. Kupujte konzervované v přírodní šťávě nebo vodě, bez přidaného cukru nebo soli.
- Ovoce a zelenina vařené v pokrmech, jako jsou polévky, dušené maso nebo těstoviny.
- 30g porce sušeného ovoce, jako je rybíz, datle, sultánky a fíky, se počítá jako 1 z 5 A Day, ale měla by se jíst v době jídla, ne jako svačina mezi jídly, aby se snížil dopad na zuby.
- Ovoce a zelenina v polotovarech, jako jsou hotová jídla a v obchodě zakoupené omáčky na těstoviny, polévky a pudinky.
Některé polotovary mají vysoký obsah soli, cukru a tuku, proto si je dopřávejte jen příležitostně nebo v malém množství.
Obsah soli, cukru a tuku v hotových potravinách najdete na etiketě.
Další informace o etiketách na potravinách
Nápoje
- Hlídejte si množství vypitých ovocných šťáv a koktejlů. Současné doporučení je omezit konzumaci ovocných nebo zeleninových šťáv a koktejlů na celkový objem 150 ml denně (1 porce). Rozmačkáním ovoce na džus se uvolňují cukry, které obsahují a které mohou poškodit zuby. I neslazené ovocné šťávy a koktejly obsahují cukry, proto je omezte na 150 ml denně.
- Zředěním 150 ml ovocné šťávy vodou (neperlivou nebo perlivou) lze dosáhnout většího množství.
Nezapomeňte ovocné šťávy a koktejly konzumovat pouze v době jídla, abyste snížili jejich vliv na zuby.
Počítají se brambory?
Ne. Brambory patří mezi škrobnaté potraviny a jsou skvělým zdrojem energie, vlákniny, vitaminů skupiny B a draslíku.
Z brambor získáváme velké množství vitaminu C. Přestože obvykle obsahují jen asi 11 až 16 mg vitaminu C na 100 g brambor, jíme jich obvykle hodně.
Pokud se brambory konzumují jako součást jídla, obvykle se používají místo jiných zdrojů škrobu, jako je chléb, těstoviny nebo rýže. Z tohoto důvodu se nezapočítávají do 5 denních dávek.
Další zeleninou, která se do 5 A dne nezapočítává, jsou batáty, maniok a plantain. Také se obvykle konzumují jako škrobnaté potraviny.
Sladké brambory, pastinák, lebeda a tuřín se započítávají, protože se obvykle jedí jako doplněk škrobnaté části jídla.
Brambory hrají ve vašem jídelníčku důležitou roli. Nejlepší je jíst je bez přidané soli a tuku.
Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, proto je pokud možno nechte bez slupky, abyste do sebe dostali více vlákniny a vitaminů.
Pokud si například dáváte vařené brambory nebo brambory ve slupce, nezapomeňte sníst i slupku.