Někteří lidé si nedokážou představit začátek dne bez šálku kávy. Lahodná káva nás provází prakticky neustále a její milovníci oceňují možnosti, které nabízejí moderní kávovary. Je to skvělý způsob, jak začít den bez šálku kávy, a milovníci hlubokého L ocení možnosti, které nabízejí moderní kávovary. Aby to však bylo možné, je zapotřebí správný stroj. Který z nich zvolit, aby splnil naše očekávání? Zde je vše, co byste měli vědět před nákupem.
Typy kávovarů
První věc, kterou je třeba zvážit před rozhodnutím o koupi, je způsob, jakým chceme kávu vařit. To totiž určuje, jaký kávovar bychom si měli koupit. Na trhu jsou k dispozici především tlakové a filtrační kávovary.
Některé z nich používají pouze mletou kávu, zatímco jiné vyžadují celá zrna, která se pak melou ve speciálním mlýnku. Některé modely vyžadují také speciální filtry, které lze zakoupit v obchodech. Každý typ kávovaru má své výhody a nevýhody. Na jedné straně získáme jednoduchost obsluhy, na straně druhé složitější, a tedy chutnější druhy kávy.
Nejjednodušším typem kávovaru je překapávač. Jeho ovládání je velmi jednoduché. Obvykle je to tak jednoduché, že do speciální nádoby nalijete vodu, vložíte filtr a nasypete do něj kávu. Pak už stačí jen stisknout tlačítko a káva se začne vařit. Je třeba připomenout, že v případě kávovarů na filtrovanou kávu používáme pouze mletou kávu. Pokud si kávu rádi melete přímo před vařením, abyste z ní získali co nejvíce chuti, budete si muset pořídit další zařízení – mlýnek na kávu.
Tradiční překapávací kávovar se skládá z několika součástí. Hlavní modul obsahuje nádobu na kávu, do které se vkládá papírový filtr. Samostatným prvkem je konvice, která se během procesu vaření naplní kávou. Pokud chcete, aby si káva udržela vysokou teplotu po dlouhou dobu, vyplatí se koupit model, jehož konvice je zároveň termoskou. Pomoci může také varná deska, která kávu ohřívá zespodu.
Příprava kávy ve filtračním kávovaru je poměrně časově náročná. Samotný proces přípravy může trvat i několik minut, takže není řešením pro lidi, kteří chtějí ráno rychlou dávku kofeinu. Nespornou výhodou je však skutečnost, že je možné připravit několik šálků kávy najednou. V překapávacím kávovaru lze také připravovat různé čaje a bylinky.
Filtrační kávovary jsou mnohem levnější než jejich tlakové příbuzní. Základní modely lze pořídit za méně než 100 PLN, což je dostatečná pobídka k tomu, abyste se pustili do vaření kávy.
Vlastnosti tlakových kávovarů
Pokročilejší modely kávovarů jsou tlakové kávovary. Kávovary používají k vaření kávy vysoký tlak, kdy se horká voda vtlačí do nádoby na kávu a poté se nalije do šálku nebo jiné nádoby. Je možné používat mletou kávu a v případě modelů s integrovaným mlýnkem také zrnkovou kávu. Espresso kávovary lze rozdělit na několik typů podle způsobu obsluhy:
- Poloautomatické – jejich používání je méně pohodlné. Vyžadují ruční obsluhu baňky na kávu, kterou je třeba po každém vaření vyčistit a odstranit z ní kávovou sedlinu.
- Automatický – plně automatické modely provádějí všechny operace automaticky. Stačí si jen vybrat správný program, zvolit výkon, položit šálek na kávovar a po chvíli si vychutnat lahodnou kávu.
- Kapslové kávovary – rozhodně levnější přístroje, které ke svému provozu potřebují speciální kávové kapsle. Jejich použití je pohodlné – stačí nalít vodu a vložit kapsli, která se po uvaření vyhodí do koše. Nevýhodou těchto přístrojů je cena kávy, která není v přepočtu na šálek příliš atraktivní.
Nejdůležitější parametry kávovaru
Nákup kávovaru nekončí výběrem jeho typu. Pozornost je třeba věnovat také řadě parametrů, které určují kvalitu zařízení.
- Výkon – jeden z nejdůležitějších parametrů. Čím je výkonnější, tím rychleji se káva uvaří. Standardní kávovary se vyznačují výkonem od 800 do 1600 wattů.
- Velikost – triviální, ale důležitá vlastnost, zejména v případě automatických kávovarů, které se vyznačují velkými rozměry. Před nákupem je vhodné se ujistit, že se vybraný model vejde na kuchyňskou linku a nezabere příliš mnoho místa.
- Velikost nádob – týká se jak nádoby na vodu, tak nádoby na kávu. Čím větší jsou, tím méně často je musíme doplňovat. Je však třeba mít na paměti, že voda stará několik dní není vhodná ke konzumaci. Některé modely lze také připojit přímo k vodovodu, jsou však mnohem dražší a náročnější na údržbu.
- Tlak – důležitý pouze pro kávovary na espresso. Pokud chceme, aby se káva rychle uvařila a chutnala skvěle, měli bychom zvolit vysokotlaké kávovary, které vytvářejí tlak alespoň 9 barů. To stačí na přípravu espressa. Na trhu jsou k dispozici i modely s nízkým tlakem, maximálně 4 bary, ale jejich vaření trvá mnohem déle.
Tlakové kávovary – další funkce
Hlavní funkcí každého kávovaru je samozřejmě příprava chutné kávy. Při výběru správného modelu je však třeba se ujistit, že nabízí další funkce. Zde jsou jen některé z nich:
- Výběr kávy – černá káva, latté, nebo snad cappuccino? Dobrý kávovar by měl nabízet několik druhů kávy pro všechny chutě.
- Nastavitelná síla kávy – ujistěte se, že kávovar nabízí funkci nastavitelné síly kávy.
- Napěňovač mléka – umožní vám připravit více druhů kávy. Napěnění mléka lze provádět automaticky nebo ručně. V druhém případě je nutné použít speciální trysku, která je doménou poloautomatických kávovarů.
- Automatické čištění – díky této funkci se stroj čistí automaticky. Přesto se vyplatí čas od času provést ruční čištění.
- Programovatelný časovač – díky této funkci můžeme naprogramovat přípravu kávy na určitý čas, aby pro nás byla připravena ihned po vstávání z postele nebo po návratu z práce.
- Mlýnek na kávu – je dobré se ujistit, že kávovar má integrovaný mlýnek. Čerstvě namletá káva má intenzivnější aroma.
- Kávovar na dva šálky – pokud si dáváte kávu pro dva, vyplatí se zvolit model, který umožňuje vařit dva šálky najednou. Ušetříte tím čas.
Kávovar s integrovaným mlýnkem – který si vybrat?
Při rozhodování o výběru kávovaru s vestavěným mlýnkem na kávu je třeba mít na paměti, že se mohou lišit. V zásadě existují dva typy mlýnků – zrnkový a nárazový. Rázové mlýnky sekají kávu speciálními noži nebo kladívky. Během tohoto procesu vzniká vysoká teplota, která může negativně ovlivnit vlastnosti kávy. Lepší jsou mlýnky na zrnkovou kávu, které kávová zrna rozdrtí na prášek. Při tomto procesu nedochází k vysokým teplotám, což znamená, že káva neztrácí své vlastnosti a zachovává si plnou chuť.