Protein je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou nejdeficitnější makroživinou při běžné stravě. Protein Vám také přinese „sladkou“ chuť jídla/dezertu a pokud vyberete kvalitní, tak organismu dodá také spoustu vitamínů a minerálů.
Jeden z mýtů ohledně fitness stravy se týká právě proteinového prášku, mnoho žen se domnívá a bojí se, že po používání proteinu dojde k enormnímu nárůstu svalové hmoty, a proto se mu raději vyhýbají ze strachu podoby kulturistky. Toto je opravdu jen mýtus, protein je bílkovina stejně jako například kuřecí maso, tvaroh či drůbeží šunka, takže kuřecí steak bude v těle reagovat (téměř) stejně jako odměrka proteinu.
A proč jsou bílkoviny tolik důležité?
Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našich svalů, v dietě navíc chrání naše svaly před katabolismem. Čím více svalové hmoty máme, tím máme také rychlejší metabolismus a rychleji spalujeme přijatou energii a pálíme přebytečné tuky.
Bílkoviny mají také vysoký sytící efekt, který v dietě určitě uvítáme. Po jídle s vyšším množstvím bílkovin se budete cítit déle sytí a hlad přijde později, než po sacharidovém pokrmu.
A jak vybrat správný protein
Na trhu najdete nespočet proteinů (syrovátkových, hydro, izolátů, sójových, veganských a dalších), ale který je ten správný?
Krátce si představíme nejzákladnější proteiny, které na trhu uvidíte.
Syrovátkové proteiny
Syrovátkové proteiny mají vyšší množství aminokyselin než proteiny rostlinné, proto mají také vyšší využitelnost a vstřebatelnost. Syrovátkové proteiny se dělí na koncentráty, izoláty, hydrolyzáty a micelární kaseiny.
Syrovátkový koncentrát
Jde o jeden z nejvíce využívaných proteinů, obsah bílkovin se pohybuje okolo 60 % – 80 %. Syrovátkový koncentrát má také rychlou vstřebatelnost. Cenově jsou jedny z nejlevnějších, ale často obsahují vyšší množství sacharidů a tuků.
Syrovátkový izolát
Syrovátkový izolát má vyšší množství bílkovin – okolo 90 %. Obsahuje minimální množství sacharidů a tuků, proto je nejčastěji vyhledáván v dietách. Cenově je dražší než zmiňovaný koncentrát, má ovšem lepší složení.
Syrovátkový hydrolyzát
Syrovátkový hydrolyzát má nejrychlejší vstřebatelnost a obsahuje vyšší množství leucinu (aminokyselina, která podporuje růst svalové hmoty). Obsah bílkovin se pohybuje okolo 80 %.
Micelární kasein
Micelární kasein obsahuje okolo 70 % až 80 % bílkovin. Vstřebatelnost bílkovin je u kaseinu nejpomalejší (záměrně), proto se nejčastěji využívá večer před spaním, aby se bílkoviny uvolňovaly postupně během spánku a docházelo ke svalovému růstu.
Rostlinné proteiny
Rostlinné proteiny určené zejména vegetariánům a veganům. Rostlinné proteiny však obsahují méně aminokyselin a mají také hroší vstřebatelnost, proto pokud nepatříte do skupiny vegetariánů či veganů, doporučuji zvolit syrovátkové proteiny. Mezi rostlinné proteiny patří protein hrachový, sójový, rýžový nebo konopný.
Teď už znáte základní dělení proteinů a nyní se dostáváme ke správné volbě proteinů v období diet.
Nejlepší protein syrovátkový izolát
Obsahuje nejvyšší množství bílkovin, naopak nejnižší množství sacharidů a tuků. Neobsahuje téměř žádnou laktózu (mléčný cukr), proto jej můžou zařadit také lidé trpící na intoleranci laktózy.
Proteiny najdete hned v několika příchutích, doporučuji si pořídit některou ze základních (například čokoláda, vanilka, kokos), hodí se do každého dezertu a specifických příchutí se často „přepijete a přejíte“.