Vaření čočky záleží na jejím na druhu čočky kterou chcete uvařit. Ať už jde o propláchnutí a namáčení, správnou dobu vaření a tipy na chutnou přípravu: V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět.
Čočka patří mezi luštěniny a je oblíbená především díky rostlinným bílkovinám, které obsahuje. Čočka však obsahuje také řadu vitaminů a minerálních látek. O tom, jak je čočka zdravá, jsme již podrobně psali v jiném článku. Dnes se podíváme na to, jak správně uvařit čočku.
Čočku před vařením proberte a propláchněte. Voda vyplaví veškeré nečistoty a cizí částice. Někdy se v čočce vyskytují drobné kamínky nebo zrníčka – s těmi by se samozřejmě neměla vařit.
Příprava čočky na vaření
- Velkou čočku, například talířovou, byste měli vždy namočit.
- Menší čočku, jako je čočka Beluga nebo zelená čočka, není nutné namáčet. Pokud máte čas, doporučujeme jí před vařením na 60 minut namočit.
- Červená a žlutá čočka by se před vařením neměla namáčet vůbec. Je již oloupaná a při vaření se příliš rychle rozpadá.
Namáčení čočky
- Čočku je nejlepší namočit přes noc do vody, nejméně však na dvanáct hodin. Přesná doba namáčení závisí na teplotě: Čím teplejší je, tím kratší je doba namáčení.
- Do skleněné, porcelánové nebo keramické nádoby dejte jeden díl čočky s trojnásobným množstvím vody.
- Tip navíc: Pokud čočku namočíte do slané vody (“naložíte”), neměla by později při vaření praskat. Osolením se však také mírně prodlouží doba vaření.
- K vaření můžete použít vodu z namáčení nebo čerstvou vodu: Ve vodě, ve které se čočka namáčí, se sice rozpouštějí zdravé minerály, ale voda obsahuje i hůře stravitelné látky z čočky. Pokud máte sklony k zažívacím potížím, je lepší používat k vaření čerstvou vodu.
Postup vaření čočky
V zásadě není obtížné čočku správně uvařit. Měli byste mít na paměti několik důležitých bodů:
- Množství vody: Přesné množství vody závisí na druhu čočky a zamýšleném použití. Pravidlo zní: dvakrát více vody než čočky.
- Velikost hrnce: Použijte dostatečně velký hrnec. Čočka má tendenci během vaření pěnit. Voda a čočka by proto neměly naplnit hrnec více než do dvou třetin.
- Teplota: Čočka by se neměla vařit ve vroucí vodě. Zvolte nižší stupeň ohřevu a čočku pozvolna za občasného promíchání vařte.
- Sůl: Pokud čočku uvaříte se solí, nebude tak měkká, což je vhodné zejména pro čočkový salát. Pokud chcete čočku uvařit opravdu doměkka tak do vody nepřidývejte sůl.
Doba vaření čočky v závislosti na druhu čočky a době namáčení
- Velká čočka (např. talířová): 30 minut nebo 60 minut bez namáčení.
- Malá čočka (např. horská čočka nebo čočka beluga): asi 20 minut
- Loupaná čočka (žlutá a červená čočka): 10 až 15 minut
Vhodné bylinky a koření
Zejména proti nadýmavému účinku čočky můžete čočku vařit s fenyklem, tymiánem, kmínem, zázvorem nebo majoránkou. Tyto ingredience se také hodí k chuti většiny čočkových receptů.
V závislosti na receptu můžete přidat také česnek, křen, bobkový list nebo rozmarýn.