Jak správně při hubnutí jíst! 5 tipů co dáte i vy
Rozhodli jste se, že budete hubnout, ale nevíte jak na to. Už víte co jíst, ale nevíte v jakém množství a kdy. Nechce se vám složitě počítat každou kalorii a hledáte jednoduchý způsob, jak určit kolik toho můžete sníst.
1. Menší talíř
Jednoduchá metoda, jak si zmenšit množství jídla na talíři je brát si menší talíř. Máte pocit, že máte talíř plný a přitom toho tolik nesníte. Svou mysl tak obelstíte a tělo si postupně na menší porce zvykne. Většina problémů s váhou má základ v hlavě a proto je třeba dosáhnout nejdříve toho, abyste mysleli jinak.
2. Polovina porce
Jak se říká hlad má velké oči a často si naložíte přeplněný talíř, nad kterým pak funíte a násilím do sebe všechno nacpete, protože správné je přece sníst všechno, co je na talíři a nenechávat zbytky. Tutu pevně držící část vaší výchovy můžete obelstít tak, že si naložíte, kolik byste chtěli a pak čtvrtinu nebo polovinu uberete. Budete si tak kontrolovat množství jídla, abyste se nepřejídali zbytečně.
3. Přerušovaný půst
Metoda přerušovaného půstu spočívá v tom, že 14 hodin denně jíte a 10 hodin nejíte pro ženy a 16/8 hodin pro muže. Do této doby spadá i doba spánku a vychází přesně na 24 hodin každého dne. Spousta jedlíků má problém s nočním jezením nebo jídlem ve špatnou hodinu, proto si stanovte tento limit od chvíle, kdy se probudíte. V hodinách půstu nechte tělo odpočívat a trávit nastřádané kalorie, nedodávejte další.
Tato metoda neurčuje kolik přesně a co jíst, proto ji můžete kombinovat s menším talířem nebo s ubíráním poloviny porce.
4. Co 4 hodiny
Je vědecky dokázáno, že trávicí procesy v lidském těle trvají přibližně kolem 3,5 až 4 hodiny po nasycení. Po této době nastává opět pocit hladu. Proto se držte jednoduchého způsobu, jíst co 4 hodiny a nejezte nic mezi tím. Tato doba vám bude skvěle sedět na snídani, oběd a večeři a jednu svačinu. V noci samozřejmě nejezte vůbec, toto pravidlo platí pouze přes den.
5. Snídaně, oběd, večeře
Snídaně je základ, to už věděli naši předci. Zkuste se řídit pravidelnými jídly našich předchůdců a s ranním kuropěním si dejte poctivou snídani, v poledne oběd a něco lehkého na večeři. Mezi těmito jídly lidé v minulosti pracovali, takže je pevně dodržujte a nejezte mezi tím.
Pokud sníte něco, co není v plánu, odeberte si stejné množství jídla z pravidelné denní dávky. Za každý koláč mimo plán, menší dávka špaget na oběd.
Pokud si stanovíte pravidelný denní režim, bude se vám dieta snáze dodržovat, vaše tělo si zvykne jíst v pravidelnou denní dobu a časem mimo ni už nebude mít hlad nebo si na jídlo vůbec nevzpomenete. Svůj záměr konzultuje se svým lékařem.