Fazolová polévka 1040kJ
Obtížnost
Čas přípravy
20minut
Čas vaření
60minut
Celkový čas
80minut
Počet porcí
8
Nutriční složení
- bílkoviny 14 g
- sacharidy 14 g
- cholesterol 0 mg
- sodík 20 mg
- celkový tuk 4 g
- nasycený tuk 1 g
Ingredience
- 500 g sušených fazoli
- 1 oloupaná cibule s dvěma hřebíčky
- 1 bobkový list
- 1 snítka zelené petrželky
- 1 středně velká nakrájená cibule
- 1 nakrájená zelená paprika
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 lžíce vhodného rostlinného oleje
- 1 lžička dobromysle
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička bílého vinného octa
- 240 g nesolené omáčky z rajčat
- 1/4 šálku suchého sherry a voda
Postup
Fazole propláchněte a dejte do velké mísy s vodou tak aby byly všechny ponořené a hladina vody ještě tak dva 2cm nad fazolemi. Takto namočené je nechejte nejlépe přes noc. Po namočení vodu z fazolí sceďte a fazole vložte do velkého hrnce. Dolijte vodu tak, aby fazole byly zcela ponořené. Nakonec přidejte cibuli, bobkový list, petrželku a vodu přiveďte do varu. Potom fazole vařte pomalu případně podle pokynů na obalu od výrobce dokud fazole zcela nezměknou. V případě potřeby průběžně dolívejte vodu. Na oleji v malé pánvičce při středně vysoké teplotě osmažte nakrájenou cibuli, papriku, česnek a olej. Osmaženou změklou zeleninu přidejte k vařeným fazolím. Nyní přidejte dobromysl, tymián, ocet a omáčku z rajčat. Vařte dokud vám polévka nezhoustne (cca 60 minut). nakonec přidejte sherry a zamíchejte. Polévku rozdělte do osmi talířů a každou porci navrch posypeme některým z navržených zdobení.
Tipy na vylepšení
Pokud máte rádi krémové polévky tak fazole můžete rozmixovat a vrátit zpět do vývaru, přidat tři lžíce smetany a ještě 5 minut povařit.