Níže je uveden základní recept, ale je na vás, abyste přidali ingredience, které máte nejraději, například různé druhy masa, a pro ty, kteří dávají přednost zdravějšímu stravování, bude docela dobře fungovat dobrý zeleninový vývar.
Pro ty, kteří mají rádi pikantní, můžete přidat i trochu koření. V mexických obchodech se prodává hotové pyré ze smažených fazolí, které je tam také velmi oblíbené a mají svou vlastní verzi. Velmi chutná je, když do ní přidáte chilli chipotle, které jí dodá zvláštní chuť, velmi příjemnou kouřovou příchuť. K dokončení pokrmu můžete osmažit zralé plantejny na čtverečky a můžete je také ozdobit avokádem, slaninou a nasekaným koriandrem. Tak se pusťte do vaření a vychutnejte si tento lahodný krém!
Příprava 15 minut Vaření 15 minut Celkem30 minut
Velmi snadný a chutný kolumbijský recept, stačí postupovat krok za krokem! Zdobí ji čtverečky zralého plantejnu a koriandru, což je vynikající alternativa chutného oběda.
Kategorie: Polévka Kuchyně: kolumbijská Porce: pro 4 osoby
Složení:
- 4 1/2 šálku hovězího, vepřového nebo zeleninového vývaru
- 3 šálky uvařených a okapaných fazolí
- 1 lžíce másla
- 4 polévkové lžíce hogao (1 rajče a 2 cibule)
- jemně nasekaný koriandr
- jemně nasekaná petržel
- sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek zralého plantejnu nakrájeného na čtverečky a osmaženého
Příprava:
- Koriandr a petržel dobře omyjte a nasekejte nadrobno.
- Připravte hogao (sofrito z rajčat, cibule, kmínu a soli).
- Odložte stranou.
- Uvařené fazole vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu s 1 šálkem vývaru.
- Po zpracování fazolí se získá jakési pyré.
- Zbylý vývar přiveďte k varu.
- V samostatném hrnci smíchejte fazolové pyré, 1/2 šálku vývaru, hogao, máslo, koriandr, petrželku, sůl a pepř.
- Když vývar začne vřít, snižte teplotu na střední a přidejte směs z druhého hrnce.
- Vařte 10-15 minut na mírném ohni.
Podávejte horké se smaženými plantainovými chipsy nebo avokádovými čtverečky, křupavou slaninou nebo chicharrónem.
Poznámky k receptu
Pokud používáte fazole ze sáčku, budete potřebovat 1 1/2 šálku, předem je namočte do vody. Vařte je 40 minut v tlakovém hrnci bez soli, čímž získáte 3 šálky fazolí potřebné pro tento recept.
Pokud se chystáte použít vývar z hovězího masa nebo vepřových žeber, můžete maso uvařit spolu s fazolemi a dostatečným množstvím vody na fazole.