Máte rádi ukrajinský boršč? Dnes vás zvu k ochutnání mé verze této lahodné polévky.
Budete potřebovat
3 ks. – středně velká červená řepa
2 l – voda
1 ks. – bobkový list
2 ks. – allspice
1 ks. – zrnka pepře 400 g – vařené fazole (bílé nebo červené)
1 hrst čerstvého kopru 1/4 šálku čerstvé šťávy z červené řepy
1 špetka soli
1 špetka – citronový pepř
1 hrnek – domácí kvásek
1 kus. – mrkev
1 čajová lžička – cukr
Recept
Řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte vodou, přidejte lžičku cukru a povařte. Když je řepa hotová, snižte teplotu pod hrncem a přidejte bobkový list, pepř, nové koření a 1 lžičku soli. Vařte, dokud řepa nezměkne (pokud se voda během vaření vyvaří, samozřejmě přidejte další vodu). Deset minut před koncem vaření přidejte mrkev nakrájenou na tenká kolečka. Když je řepa a mrkev měkká, přidejte fazole a přilijte záklechtku. Přilijte šťávu z červené řepy, aby boršč získal sytě červenou barvu, a podle chuti osolte a opepřete. Podle chuti osolte a opepřete citronem. Podávejte horké posypané zeleným koprem.