Potraviny bohaté na bílkoviny jsou důležitou součastí naší stravy. Bílkoviny jsou stavebními kameny orgánů, svalů, kůže a hormonů. Vaše tělo potřebuje bílkoviny k růstu, životu a regeneraci tkání. Referenční denní příjem bílkovin je 46 gramů pro ženy a 56 gramů pro muže.
1. Vejce
Celá vejce patří mezi nejzdravější a nejvýživnějším potravinám. Vejce jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, zdravých tuků, antioxidantů chránících oči a živin potřebných pro mozek. Celá vejce mají vysoký obsah bílkovin a vaječné bílky jsou téměř čistý protein. Vejce a potraviny obsahující vejce nejsou vhodné pro osoby s alergií na vejce.
2. Krůtí prsa
Krůtí prsa jsou v mnoha ohledech podobné kuřecímu prsu. Obsahuje mnoho bílkovin s velmi malým obsahem tuku a kalorií. Je chutné a má vysoký obsah různých vitamínů a minerálů.
3. Jogurt Řeckého typu
Jogurty řeckého typu jsou vyrobeny na bázi tvarohu. Velmi dobře se hodí ke sladkým i slaným pokrmům. Mají krémovou strukturu a vysoký obsah mnoha živin. Při nákupu řeckého jogurtu volte jogurty bez přidaného cukru. Plnotučný řecký jogurt má také vysoký obsah bílkovin, ale díky většímu procentu tuku obsahuje také více kalorií.
4. Mandle
Mandle jsou oblíbeným druhem ořechů. Jsou bohaté na základní živiny, včetně vlákniny, vitaminu E, mangan a hořčík. Mandle nejsou vhodné pro lidi, kteří mají alergii na ořechy.
5. Kuřecí prsa
Kuřecí prsa jsou jednou z nejoblíbenějších potravin bohatých na bílkoviny. Pokud je sníte bez kůže, pak je většina jejích kalorií obsažená v bílkovinách. Kuřecí prsa se velmi snadno vaří a jsou chtné v široké škále jídel.
6. Ovesné vločky
Oves patří mezi nejzdravější obiloviny. Poskytují zdravou vlákninu, hořčík, mangan, thiamin (vitamin B1) a několik dalších živin.
7. Tvaroh
Tvaroh je druh sýra s nízkým obsahem tuku a kalorií, kromě toho je bohatý na vápník, fosfor, selen, vitamin B12, riboflavin (vitamin B2) a různé další živiny.
8. Ryby (všechny druhy)
Ryby jsou zdravé z různých důvodů. Jsou bohaté na základní živiny. Některé typy ryb také mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin zdravých pro srdce.
9. Mléko
Mléko obsahuje téměř všechny živiny, které vaše tělo potřebuje. Je dobrým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a má vysoký obsah vápníku, fosforu a vitaminu B2. Na trhu jsou také typy mléka s nízkým nebo nulovým obsahem tuku.
U osob s intolerancí laktózy může konzumace mléka vést ke gastrointestinálním příznakům. Lidé s alergií na mléko mohou také pociťovat závažné příznaky, proto pro ně není mléko vhodnou volbou.
Pro ty, kteří chtějí pít mléko, ale buď to nesnášejí, nebo dodržují čistě rostlinnou stravu, alternativy zahrnují sójové mléko.
10. Brokolice
Brokolice je zdravá zelenina, která poskytuje vitamín C, vitamín K, vlákninu a draslík. Obsahuje také bioaktivní živiny, které pomáhají s prevencí rakoviny. Brokolice má ve srovnání s většinou zeleninou vysoký obsah bílkovin.
11. Tuňák
Tuňák je oblíbený druh ryby. Můžete jej jíst tepelně upraveného nebo na studeno v salátech. Má nízký obsah tuku a kalorií, ale je to bohatý zdroj bílkovin. Stejně jako ostatní ryby je tuňák dobrým zdrojem různých živin a navíc obsahuje omega-3 tuky.
12. Libové hovězí maso
Libové hovězí maso má vysoký obsah bílkovin, biologicky vysoce dostupné železo, vitamin B12 a velké množství dalších životně důležitých živin. Hovězí maso je také vhodné pro lidi s nízko sacharidovou dietou.
13. Syrovátkové proteinové doplňky
Když vás tlačí čas a nemůžete vařit, může se vám hodit proteinový doplněk. Syrovátkový protein je vysoce kvalitní bílkovina z mléčných potravin, která pomáhá tělu budovat svalovou hmotu. Může být také prospěšný při hubnutí.
14. Ezekielův chléb
Ezekielův chléb se liší od většiny ostatních chlebů. Je vyroben z organických naklíčených celých zrn a luštěnin, včetně prosa, ječmene, špaldy, pšenice, sóji a čočky. Ve srovnání s většinou chleba má Ezekielův chléb vysoký obsah bílkovin, vlákniny a různých důležitých živin.
15. Čočka
Čočka je bohatá na vlákninu, hořčík, draslík, železo, kyselinu listovou, měď, mangan a mnoho dalších živin. Čočka patří mezi nejlepší zdroje rostlinných bílkovin na světě a je vynikající volbou pro vegetariány a vegany.
16. Krůtí prsa
Krůtí prsa jsou v mnoha ohledech podobné kuřecímu prsu. Obsahuje mnoho bílkovin s velmi malým obsahem tuku a kalorií. Je chutné a má vysoký obsah různých vitamínů a minerálů.
17. Dýňová semínka
Dýně obsahují jedlá semena s neuvěřitelně vysokým obsahem mnoha živin, včetně železa, hořčíku a zinku.
18. Arašídy
Arašídy mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny a hořčíku. Arašídové máslo má také vysoký obsah bílkovin, ale může mít také vysoký obsah kalorií. Proto byste jej měli jíst s mírou. Arašídy nejsou vhodné pro lidi s alergií na ořechy.
19. Růžičková kapusta
Růžičková kapusta je další zelenina s vysokým obsahem bílkovin příbuzná brokolici. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a dalších živin.
Závěr: Protein je nezbytný pro udržení a opravu tělesné tkáně. Může vám také pomoci zhubnout. Tato široká škála potravin obsahuje velké množství bílkovin. Rostlinná jídla, jako je čočka, jsou navíc dobrou volbou pro vegany a vegetariány.