Spěcháte, uvařte si polévku z bílých fazolí z konzervy! S použitím minimálního množství surovin ze spíže a několika čerstvých ingrediencí dosáhnete neuvěřitelné chutě.
Vše hotové již za 10 minut!
Ve skutečnosti můžete udělat dvojitou dávku fazolové polévky a získat tak spoustu zbytků pro týdenní spěch s večeří.
Postup
- Osmahněte cibuli a česnek.
- Přidejte a uvařte vývar s rajčaty, bylinkami a kořením.
- Vmíchejte fazole a špenát.
- Přidejte parmazán.
Jaké fazole se hodí do zeleninové polévky
Pro tento recept doporučuji propláchnuté a okapané bílé fazole z konzervy nebo fazole cannellini. Můžete použít i cizrnu, černé fazole, ledvinky (červené fazole), fazole Pinto atd. Pro větší pohodlí jsem v této polévce použil fazole z konzervy.
Musíte fazole před vařením namáčet
Pokud chcete do této polévky použít suché fazole, doporučuji namočit 2 šálky fazolí přes noc do vody. Fazole je třeba ponořit do velké mísy nebo hrnce s vodou a před vařením je nechat namočené 8-12 hodin přes noc.
Alternativy
Místo konzervovaných rajčat použijte čerstvá rajčata, která mají bohatší chuť.
Pokud nemáte rádi špenát, nahraďte ho kapustou.
Klidně můžete přidat i jinou zeleninu:
- cuketa
- mrkev
- červenou papriku (capsicum)
- nakrájené zelí
- mražený hrášek
- brambory, sladké brambory a/nebo dýně (při použití těchto druhů zeleniny je třeba polévku vařit o 5-10 minut déle).
Suroviny
1 lžíce olivového oleje
1 žlutá cibule nakrájená na kostičky
6-8 stroužků česneku mletého
6 šálků zeleninového vývaru (nebo bujónu)
15 uncí (420 g) plechovky nakrájených rajčat, odkapaných*
1 lžička cukru
1 lžíce sušených italských bylinek
1 čajová lžička košer soli
½ lžičky černého pepře
4 (15 uncí) plechovky bílých fazolí (cannellini fazole), odkapané a propláchnuté
4 šálky baby špenátu (asi 6 uncí)
3/4 šálku čerstvého strouhaného parmezánu (k podávání)
3 lžíce nasekané čerstvé ploché petrželky
Návod přípravy
- Ve velkém hrnci nebo kastrolu rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek; za občasného míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní a česnek nezačne vonět (asi 2-3 minuty). Přidejte vývar, rajčata, cukr, italské bylinky, sůl a pepř.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a 5 minut povařte, aby se všechny chutě spojily.
- Vmíchejte fazole a špenát. Pokračujte v mírném vaření, dokud špenát nezvadne (asi 2 minuty).
- Odstavte z ohně. Vmíchejte parmazán.
Vyzkoušejte chuť a podle potřeby upravte množství soli a pepře.
Ihned podávejte.
Tip na fazolovou polévku z konzervy:
Místo 3 čerstvých rajčat můžete použít rajčata z konzervy.
Výživné hodnoty:
Kalorie: Sacharidy: 94 kcal | Sacharidy: | Bílkoviny: 5g | Tuky: 5g | Nasycené tuky: 2g | Cholesterol: 11mg | Sodík: 360mg | Draslík: | Vláknina: 11g | Cukr: 2g | Vitamin A: 1695IU | Vitamin C: 10,3mg | Vápník: 179mg | Železo: 1,2mg